De winter is niet de beste tijd van het jaar voor jouw (elektrische) fiets. Wat kun je er zelf aandoen om jouw fiets zo goed mogelijk te beschermen tegen het weer?
Tijdens de koude en natte dagen wordt de hele fiets op de proef gesteld. Gelukkig kun je je e-bike daar goed tegen beschermen. Een goede onderhoudsbeurt bij je erkende Freebike dealer is al het halve werk.


Ben zichtbaar voor anderen

Tijdens de wintermaanden is het niet alleen sneller donker buiten, het winterse weer met buien en sneeuw zorgen er ook voor dat je als fietser minder goed zichtbaar bent. Het is dus erg belangrijk dat je e-bike veilig is in het verkeer en goed zichtbaar is, denk hierbij aan de verlichting en reflectie van de fiets.Laat alle draadjes, batterijen en reflectoren checken en zorg ervoor dat alles goed werkt en schoon is.

Winterbanden

Er zijn tegenwoordig speciale winterbanden voor fietsen, maar deze werken eigenlijk alleen wanneer er sneeuw ligt. Door het profiel glijd je minder snel weg en als je eenmaal begint te schuiven dan, blijf je wat stabieler rechtuit gaan.
Wat we wel aanraden is om een klein beetje lucht uit je fietsband te laten lopen. Zo wordt het contactvlak wat groter en ligt je fiets wat stabieler op de weg en heb je dus meer grip. Wil je je daarnaast nog wat zekerder voelen, dan kun je altijd je zadel wat omlaag zetten, zodat je makkelijker met je voeten bij de grond kan, wanneer dit nodig is.

Strooizout

Tijdens de natte wintermaanden komt er veel vuil te zitten aan je fiets. Modder, natte blaadjes en het strooizout komen op moeilijk te bereiken plekjes te zitten. Het zout werkt in op het metaal, de lak en de overige lagen bescherming waardoor er op langere termijn roest en corrosie zal gaan vormen. Het is dus erg belangrijk dat je je e-bike goed afspoelt. Je kan dit het beste doen met een sponsje en sop. Pak niet snel even de hogedrukspuit, want hiermee beschadig je gemakkelijker jouw fiets en blaas je ongewild het beschermende en smerende vet van je e-bike.

Fietsonderdelen

Ook andere onderdelen van jouw fiets hebben het zwaar te verduren tijdens de winterdagen. Zo moet je je wielnaven, ketting en remmen goed controleren. Je hebt al snel door dat het tijd is om je ketting te verzorgen, want door de kou in combinatie met de pekel en het zand dat tussen de schakels gaat zitten, voel je al snel dat  je minder soepel kan rondtrappen.  Nog los van de extra slijtage die daardoor ontstaat.
Zorg ervoor dat je regelmatig de ketting reinigt en smeert, zodat het metaal van de ketting niet te snel gaat roesten. Zo kan je ketting een stuk langer meegaan. En dat geldt ook voor alle bouten, moeren, nippels en kabels zoals hieronder beschreven.

Olie

Het is belangrijk om je slot goed in te smeren met (kruip-)olie, want door de kou is de kans aanwezig dat je slot snel vast vriest. Daarnaast is het aan te raden om de kabels van je fiets, denk hierbij aan de remkabels en de kabels van de versnellingen vóór de winter in te laten smeren met olie of een vocht verdrijver. Niet alleen voor een betere smering, maar ook zit er dan een beschermende laag op de kabels, zodat vocht er minder gemakkelijk vat op krijgt.

Accu

Tijdens de winterperiode wordt er meer van een accu gevraagd, dan tijdens de andere jaargetijden. Vrieskou is namelijk een flinke aanslag op de accu van jouw e-bike.
Wanneer je jouw e-bike parkeert op een plek waar het 15 graden of kouder is, dan raden wij aan de accu mee naar binnen te nemen, zodat je de accu op kamertemperatuur kunt bewaren. Daarnaast raden we aan om de accu pas weer op te laden vanaf 40% accucapaciteit. Op deze manier verleng je de levensduur van de accu.

Heb je nog vragen over het onderhoud van jouw e-bike tijdens de wintermaanden? Ga langs bij de dichtstbijzijnde Freebike dealer, want zij informeren en helpen je graag!